loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria

Tepidarium

 

A római fürdők egyik jellegzetes helyisége, az elnevezés meleg (tepidus) fürdőhelyiséget jelöl. A rómaiak idejében a tepidarium központi helyzetet foglalt el a fürdő komplexumban, ebből a helyiségből nyílt a többi sokféle forró (caldarium) és hideg (frigidarium) fürdőhelyiség, illetve ehhez kapcsolódtak az öltöző helyiségek. Építészeti szempontból a tepidariumokra jellemző volt, hogy a leggazdagabban díszített, viszonylag nagyméretű helyiségek voltak. A fürdőzés rituáléja ebben a helyiségben kezdődött és itt ért véget. A tepidarium padlóját, falait fűtötték jellemzően meleg vízzel, melyet rejtett módon vezettek a padló alatt, falak mögött. Ezek a rendszerek voltak az első ismert központifűtés megoldások.

A tepidariumban a padlók, fekvőhelyek hőmérséklete 35-40°C. A falakból, a padlózatból és a fűtött padokból áradó melegsugárzás jótékonyan hat, a kellemes meleg hatására a véredények kitágulnak, a hidegebb testrészek vérellátása javul, a szervezet energiafelhasználása minimálisra csökken. Kíméletes módszert nyújt a stressz oldására, a szervezet regenerálására, így fiatalok és idősek számára egyaránt ajánlott. A tepidariumban korlátlan ideig lehet tartózkodni.

Tepidarium létrehozása a mai technológiákkal nem jelent túl nagy kihívást, hiszen a padlófűtés, falfűtés berendezéseivel a temperált felületeket biztosítani tudjuk. Nincs külön kiszolgálóhelyiségre szükség, "csupán" a fűtésrendszer átgondolt tervezésére és kivitelezésére kell ügyelnünk A tepidarium energiaigénye 50-150W légköbméterenként. A helyiség kialakítása a belsőépítészek számára jelent igazán kihívást, hiszen a hagyományok szerint a díszítés, nemes anyagok felhasználása és ügyes kombinációja leginkább erre a helyiségre jellemző.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.