loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Sókabinok

 

Évszázadokkal ezelőtt felismerték eleink, hogy a sós levegő jótékonyan hat a légúti betegségekben szenvedőkre, illetve azt, hogy a tengerpartokon, tengeren élők, sóbányákban dolgozók erőteljes légzőszervi egészségnek örvendenek. Ennek egyenes következménye lett, hogy a sós levegőn való tartózkodást terápiaként alkalmazták.

A só lebegő állapotban van jelen a levegőben, megtisztítva a levegőt a káros baktériumoktól, allergénektől. Napjainkban a sóterápiát tudatosan használják légzés- és fürdőterápia formájában. A sónak nagy szerepe van a szervezet ionháztartásának szabályozásában, és fertőtlenítő hatása is jelentős. A légzésterápia lényege, hogy a só jótékony, negatív töltésű ionjai a légtérben fertőtlenítő hatást fejtenek ki, megkötik a port, pollent. A sóionok a levegővel együtt bekerülnek a légzőszerveinkbe, ahol szintén fertőtlenítenek, valamint a légzőszervek természetes védekező, öngyógyító funkcióit stimulálják. Sóterápia alkalmazásával az alábbi betegségek tünetei csökkenthetők:

 • légúti megbetegedések: allergiák (pollen, toll, pihe stb.), szénanátha, asztma, nátha, hörghurut, hörgőgyulladás
 • arcüreggyulladás
 • dohányzás okozta irritációk
 • A konyhasó és egyéb halogén elemek alkotta sók (bromid, jodid) terápiás alkalmazását haloterápiának nevezzük. A terápia természetes helyszínei nehezen elérhetők a legtöbb ember számára, így a rendelkezésre álló technológiák alkalmazásával gyorsan elterjedtek és terjednek a könnyen elérhető mesterséges haloterápiás helyiségek A haloterápia célját szolgáló teremben a levegő kliamatikus jellemzői megegyeznek a normál szobai levegő jellemzőivel. Az egyedüli lényeges különbség, hogy a sószoba levegője sórészecskékkel dúsított. A dúsításra többféle megoldás létezik, a különböző eljárások során eltérő sókoncentrációt érhetünk el a helyiségben.

  Minden szilárd anyag, így a kristályos só is folyamatosan szublimál (párolog). Ha ez zárt térben (szobában, barlangban stb.) történik, a levegőben lévő só koncentrációja 0,5-1mg/m3-re nő. Ilyenkor a szilárd kristályból kilépő sómolekulák a levegőben lévő vízrészecskékhez kapcsolódnak, abban feloldódnak. A párolgó só javarésze így vízhez kötve van jelen a levegőben. A levegő páratartalma alapvetően befolyásolja a helyiség levegőjében oldható só mennyiségét. A magasabb páratartalmú levegő több sórészecskét tud magában tartani. A természetes terápiák helyszínéül szolgáló sóbányák üregeiben a relatív páratartalom többnyire a közérzetünk számára ideális 45-55%, a hőmérséklet pedig egyenletes 13-18°C. Ezeket a klimatikus viszonyokat próbáljuk követni a mesterségesen kialakított haloterápiás helyiségekben is, oly módon, hogy a helyiségbe minél nagyobb mennyiségben helyezünk el bányászott vagy mesterségesen előállított sókristály tömböket. A helyiségben elhelyezett sótömbökből alakítjuk ki a helyiség falburkolatát részben vagy egészben. A sókristály tömbök burkolatként történő alkalmazása a sókristály színének, átlátszóságának, szennyezettségének köszönhetően számos belsőépítészeti attrakciós lehetőségét rejti magában. A sóburkolat mögé helyezett fényforrásokkal nagyon hangulatos, meghitt környezet alakítható ki.

  A leggyakrabban alkalmazott burkolási eljárások:

 • Vágott sótéglákból kialakított falazat (téglafalhoz hasonló kialakítás) - A levegővel érintkező aktív sófelület a sótégla egy, maximum két lapjára korlátozódik. A látványszempontok háttérbe szorítják a terápiás szempontokat.
 • Szabálytalan alakú, lehetőleg minél kisebb méretű (0,5-2 kg) sótömbök egymásra helyezése, (fa)kalodában. Ebben az esetben a levegővel érintkező fajlagos felület lényegesen nagyobb, egységnyi tömegű sótömbbel magasabb sókoncentráció érhető el a levegőben.
 • Sószoba, vagy csak egy sófal kialakítható lakásban, közösségi helyeken, óvodákban, iskolákban, szabadidő- és wellnessközpontokban, munkahelyeken is, javítva ezzel a helyiség levegőjének minőségét.

  A haloterápiához kapcsolódó kutatások szerint 10-20mg/m3 sókoncentráció esetén lehet a leglátványosabb egészségügyi eredményeket tapasztalni. Ezért elterjedtek olyan megoldások, amelyekkel a levegőben lévő sórészecskék számát megtöbbszörözhetjük:

 • Ventilláció. A levegőben lévő só koncentrációját növelhetjük azáltal, ha a légmozgást serkentjük a sófelületek közelében, azaz valamilyen - lehetőleg rejtett - ventillációs megoldást alkalmazunk. Elérhető koncentráció: 1-5mg/m3. Ez az érték még mindig gyakorlatilag korlátlan idejű használatot enged meg, a használók utcai ruhában tartózkodhatnak a helyiségben. A ventillátoros rendszer helyigénye és energiaigénye csekély (40-100W), kiszolgáló helyiségre nincs szükség.
 • Telített vizes sóoldat párologtatása. Ha a kristályos sótömböt vízbe tesszük, a sótömb egy része a vízben feloldódik és végső soron 26%-os telített sóoldatot kapunk. Az így létrejött sóoldatot hidegpárásítóval, vagy szakaszos üzemű nagynyomású porlasztókészülékkel a helyiség levegőjébe juttatjuk. Ennél az eljárásnál a kabinban a relatív páratartalom értéke magasabb (70-80%), valamint a sósvíz kicsapódásával kell számolnunk. Emiatt ez az eljárás alapvetően más célú helyiségekben (hálószoba, gyerekszoba) nem javasolt, a kabinban tartózkodók ruházatát illetően a fürdőruha, fürdőköpeny javasolt. Az elérhető sókoncentrátum: 5-10mg/m3. A terápia javasolt időtartama 40-60perc. A helyiség magas páratartalma és sótartalma miatt a helyiség kialakításakor speciális megoldások alkalmazása szükséges (vízszigetelés, hőszigetelés). A helyiség méretét nem érdemes eltúlozni, mert az üzemeltetés energia igénye, valamint anyag felhasználása a kabin méretével arányosan növekszik. Kiszolgálóhelyiség kialakítása nem szükséges, kivéve, ha nagyobb teljesítményű porlasztókészülék kerül beépítésre. Ebben az esetben 2-3m2 helyigénnyel kell számolnunk. A kabin elektromos energiaigénye 0,5-2kW.
 • Száraz aeroszol. Rendkívül finom szemcsékké őrölt só beporlasztását értjük az eljárás alatt. Így 10-20mg/m3 sókoncentráció érhető el. Ráadásul a sórészecskék jelenetős része nem kapcsolódik vízmolekulákhoz, ezek mérete így kisebb, ezáltal légzőszerveink mélyebb üregeibe is eljutnak. A terápia során egyértelműen érezhető, hogy valamilyen különleges folyamat zajlik a tüdőnkben, valamint a szánkban határozott sós íz érezhető. A terápia 10-20 percig javasolt. A helyiség kialakításánál a szigetelés ebben az esetben is különösen fontos. Kiszolgálóhelyiség biztosítása szükséges a kabin közelében (4-8m2) ahol elhelyezésre kerülhet a levegősürítő és sóaprító készülék.

 • Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
  Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.