loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Illatkabin

 

A külvilágtól kapott érzetek közül a szagok, illatok vannak a legnagyobb hatással hangulatunkra, közérzetünkre, tehát kézenfekvő, hogy a harmonikus léthez szükség van a kellemes illatok élményére is. Az illatanyagok általában növényi kivonatból készült illóolajok. A leggyakrabban alkalmazott illatok: fenyő, eukaliptusz, menta, citrom, narancs, levendula, zöldalma, illetve számos különböző fantázianevű fűszeres illat.

Szaglásunk egyik érdekessége, hogy az állandó intenzitású szagot, illatot "megszokjuk", és egy idő után nem érzékeljük. Ráadásul egyénenként igen eltérő az illatok, szagok érzékelése. Ha tehát olyan helyiséget szeretnénk kialakítani, ahol az illatok kapnak központi szerepet, különös figyelmet kell fordítanunk a különböző illatok gazdaságos és hatékony adagolási módjának kiválasztására.

Az illatanyagok adagolásának elterjedt módozatai:

  • Füstölés, párologtatás. A füstölés a kiskereskedelemben kapható, otthoni használatra tervezett füstölők, és gyertyák felhasználását jelenti. Az illat párologtatásakor egy kisebb edénybe néhány ml illatanyagot helyezünk el, amelyet hagyunk szabadon párologni. A párolgás intenzitása némileg növelhető, ha melegítjük az illatanyagot pl. teamécsessel. Az ily módon működő kabinba lépők határozottan érzik az illatot, de a benntartózkodás alatt folyamatosan csökken, majd néhány perc után elvész az élmény. Gyakorlatilag nincs semmilyen gépészetre szükség, ami helytakarékossági és energetikai szempontokból előnyös.
  • Telített oldat befúvás. A nagyobb kiszerelésű illatanyagba egy kis levegőkompresszorral levegőt fújunk, amely átbugyborékol az illatanyagon és magával ragad illatrészecskéket. Az illatanyaggal telített levegőt ezután egy csövezetéken keresztül a kabinba vezetjük. Az eljárás előnye, hogy a kompresszor ki-be kapcsolásával az illatadagolást szakaszossá tehetjük, kiküszöbölve a megszokás okozta érzetcsökkenést. A kompresszor és az illatanyag tárolóedény általában a kabinon kívül kerül elhelyezésre.
  • Illatanyag porlasztás. Szakaszos üzemben nagynyomású levegővel közvetlenül a kabin légterébe porlasztjuk az illatanyagot, hasonlóan a dezodorokhoz. Az eljárás előnye, hogy pontosan szabályozhatjuk a beporlasztott illatanyag mennyiségét, szintén kiküszöbölve ezáltal a megszokás okozta érzetcsökkenést. A porlasztókészüléket a kabin közvetlen közelében kell elhelyezni, amit figyelembe kell venni a kabin tervezésekor.
  • Az illatkabinok önálló kialakítása általában nem jellemző. Gyakoribb megoldás, hogy a klímakabinok (szauna, infraszauna, gőzkabin) felszereléséhez hozzátesszük az illatadagolás berendezéseit is. A gőzkabinok esetében ez tulajdonképpen kötelező is, amennyiben nem akarjuk, hogy "mosókonyha" szaga legyen a kabinnak. A tepidárium caldarium kabinokban történő tartózkodást is élvezetesebbé teszi, ha illatingerek is érik a "légfürdőzőt".


    Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
    Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.