loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria

Hókabinok

 

Az északi népek szauna kultúrája szerint a forró légfürdő után a szabadban (havon) tartózkodtak egy ideig. A korábbi korokban erre csak olyan helyeken volt mód, ahol természetes módon volt hó, mesterségesen lehetetlen volt megvalósítani a havas terepet. Napjainkban rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyekkel mesterséges módon havat tudunk előállítani akár egy helyiségben is, tehát tulajdonképpen akárhol, akármilyen évszakban vendégeinknek biztosítani tudjuk az eredetihez hasonló élményt.

A hókabinban, jégbarlangban a hőmérséklet 0 - -3°C. A fagypont alatti hőmérséklet biztosítja a hó és jég megmaradását. Hagyományos építőanyagok alkalmazása nem jellemző a hókabinok és jégbarlangok esetében, leginkább erre a célra előregyártott panelekből építjük a kabint, ugyanis a hő- és vízszigetelés speciális igényeket támaszt. A falszerkezet kialakításakor ugyanis a párazárást nem az általában megszokottak szerint a belső oldalon kell kialakítani, hanem a falszerkezet külső oldalán. A kabin körül szellőztetett légrést kell hagyni a párakicsapódás elkerülése érdekében. A kabin bejáratát zsiliprendszerben kell kialakítani, azaz a kabin bejárata elé egy kisebb zárt előteret kell képezni. Az előtér külső ajtaja, valamint a hókabin ajtaja nem lehet egyidejűleg nyitva, elkerülendő a belépés és kilépés ideje alatti nagymértékű levegőcserét, amely nagymértékben megnövelné a kabin amúgy sem csekély energiafogyasztását.

A levegő hűtését, valamint a havat termelő berendezést, ventillátorokat, biztonsági berendezéseket a kabin közelében elhelyezett kiszolgálóhelyiségbe kell telepíteni. A berendezések helyigénye és energia igénye a következő táblázat szerint tervezhető:

Kabin alapterülete6m210m214m220m2
Gépház alapterülete4m28m210m212m2
Gépház belmagassága3,2m
Hóteljesítmény15-125l/h25-200l/h50-400l/h100-800l/h
Hótechnika telj.felvétele11kW14kW18kW22kW
Előtér klimatizálás2kW
Hulladékhő8kW10kW12kW15kW

A hulladékhő hasznosítása magától értetődő. Mivel a hókabinok szinte kizárólag olyan wellness központokban vannak, ahol energiafaló medencék, és egyéb wellness helyiségek találhatók, vétek lenne ezt a jelentős hőenergiát veszni hagyni. A medencék és egyéb wellness helyiség fűtési rendszerébe beleintegrálhatóak azok a berendezések (hőcserélők, szelepek, szigetelt csővezetékek stb.) amelyek lehetővé teszik a hótechnika hulladékhőjének hasznosítását a medence vagy egyéb helyiség fűtésére.

A hó termelése szakaszos üzemben folyik. E azt jelenti, hogy kb 3 óra üzem után a hótermelés leáll, és egy kb 30 perces leolvasztási program indul el, annak érdekében, hogy a kabinban a hó mennyisége ne növekedjen meg túlságosan.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.