loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria

Gőzkabinok

 

A gőzkabinok a szaunákhoz hasonló izzasztófürdők, klímakabinok. Azonban míg a szaunákban jellemzően száraz és forró a levegő, addig a gőzkabinokban nedves (gyakorlatilag 100% rel. páratartalmú) és "csak" 45-50°C fokos. Orvosi tapasztalatok szerint ennek a klímának jótékony hatása van az asztmára, bronchitisre, reumára, vérkeringési zavarokra, valamint izomlazító hatása van. A gőzfürdőbe lépők rövid idő alatt erősen izzadni kezdenek. A magas páratartalom miatt azonban az izzadság nem tud elpárologni a bőrfelületről, nem tudja hűteni szervezetünket, hőtorlódás lép fel, 8-10 perc után bőrfelületünk 40-42°C-ra melegszik. A gőzfürdőben felhevült testet langyos, majd hűs fürdőben fokozatosan kell lehűteni, majd legalább 30 perc pihenésnek kell követnie.
A kabin levegőjének felmelegítése kabinba vezetett 100°C fokos gőz bevezetésével történik. A 100°C fokos gőzt a kabin közelében elhelyezett gőzgenerátor szolgáltatja.

A gőzkabin építőanyaga alapvetően eltér a szauna kabinok esetében alkalmazott anyagoktól. A nagyon magas páratartalom, a falakon és mennyezeten gyöngyöző víz különleges építészeti eljárásokat követel, a fa mint építőanyag szóba sem jöhet. A gőzkabinok legegyszerűbben előre gyártott műanyag (akril) panelekből állíthatók össze. Az akril panelekből összeállított kabinok méretei bizonyos keretek között kötöttek, a beruházás fajlagos költségei is elég magasak, ráadásul a látvány szempontok sem tudnak érvényesülni. Jobban elterjedt a kabinok hagyományos építőanyagból (tégla, ytong) történő kialakítása a vízmedencék esetében is alkalmazott rétegrendekkel kialakított kerámia vagy üvegmozaik burkolattal, lehetővé téve, hogy látványos, a szemet gyönyörkedtő belső teret hozzunk létre. Energetikai szempontból a téglafalazatnál jobb megoldást jelent a poliuretán szigetelőpanelekből (pl. wedi lemez) épített falszerkezet.

A gőzkabinok méretének meghatározásakor a szauna kabinoknál alkalmazott elveket követjük. Ez alapján a minimális méret 2-3m2. 12-15m2-nél nagyobb kabinok kialakítása közösségi alkalmazásokban sem célszerű, inkább több kisebb kabin kialakítása javasolható. A nagyobb kabinokban a lépcsőzetes ülőpad kialakítás alkalmazható. A gőzkabinokban kialakított ülőhelyeket el lehet látni beépített (többnyire elektromos) fűtéssel. A hosszabb ideje üzemelő kabinokban a falak és a padok egy idő után felmelegszenek, a padfűtés üzemeltetése ilyenkor már nem szükséges. A gőzkabinok padfelületein elkerülhetetlen a kondenzádóló vízgőz és izzadság keverékének jelenléte, ami higiéniás veszélyeket rejt. Ezért biztosítani kell a kabin belsejében egy (hideg vizes) vízcsapot tömlővel, amellyel használat előtt és után a vendégek leöblíthetik a padfelületeket. A gőzkabin mennyezetén nem szabad vizszintes sík felületet képezni, mert a kicsapodó vízgőz lecsepeg a mennyezetről, ami kellemetlenül érintheti a benntartózkodókat. Boltíves, vagy ferde (min: 15° fokos szögű) mennyezet esetén a kondenzvíz el tud folyni a falak irányába. A gőzkabinok egyik nélkülözhetetlen tatozéka az elszívó ventilátor, amelynek közvetlenül a szabadba kell fújnia a gőzkabinból elszívott levegőt. A ventillátorral szabályozhatjuk a gőztermelés intenzitását, mert a gőz által felfűtött kabinba mindaddig nem kerül friss gőz, amíg a kabin kissé le nem hűl. A kabint gyorsan hűthetjük, ha a ventillátorral kiszívjuk a meleg levegő bizonyos részét. A gőzkabin padlójába lefolyó beépítése szükséges a kondenzvizek hatékony elvezetésére.

Az építészeti attrakciók mellett különös hangsúlyt kapnak a fények is, hiszen a sejtelmes fények a sűrű gőzben különleges élményt nyújtanak. A fényforrások kiválasztásakor nem szabad elfelejteni, hogy a magas páratartalom miatt normál 230V feszültséggel üzemelő fényforrások a kabinba nem telepíthetők. Alacsony feszültségű (24V), vagy LED világítás építhető be, illetve üvegszál optikás rendszerek alkalmazhatók, amely esetben a fényforrás a kabinon kívül kerül telepítésre. A LED fényforrások lehetnek pontszerű fények, vagy világító szalagok egy vagy több színben. Az üvegszáloptikás rendszerek lehetővé teszik, hogy akár több száz tűhegynyi fénypontot hozzunk létre, a csillagos égboltot idézve, miközben a fénypontok színe egyszerre változni képes.

A fények mellett az illatok is fontos jellemzői a gőzkabinoknak. Illatadagolás nélkül tulajdonképpen nem is szabad gőzkabint kialakítani, ugyanis az illattalan gőznek kissé kellemetlen "mosókonyha" szaga van. Az illatanyagot a gőzgenerátorból kiáramló gőzbe injektáljuk, és a gőzzel elkeveredve juttatjuk a kabinba. A gőzbefúvók helyzete kulcsfontosságú a kabin használhatósága és biztonsága szempontjából. A rosszul bevezetett forró gőz égési sérüléseket okozhat. Ezért általában a gőzbefúvókat az ülőhelyektől távol helyezzük el, célszerűen valamilyen látványos elem (pl. falikút, kemence jellegű építmény stb.) védelmében.

A gőzkabin gépészeti berendezései a kabinon kívül kerülnek elhelyezésre nem úgy, mint a szaunák esetében, ahol nincs szükség gépészeti helyiségre. A gőzkabin gépészeti berendései számára mintegy 1-2m2 alapterületű helyről kell gondoskodni.

A gőzfejlesztés során a víz elforr, a vízben oldott ásványok azonban visszamaradnak. Ennek elkerülésére a fűtőbetétes gőzgenerátorokat lágy vízzel (0-3nK) kell ellátni, azaz a tápvízvezetékbe ioncserés vízlágyító berendezés beépítése szükséges. Léteznek ún. fogyóelektródás gőzgenerátorok is, amelyekhez kifejezetten nem szükséges, illetve nem is szabad lágyított vizet használni. Ezekben a gőzgenerátorokban az elektródákon a vízkő nem tud megtapadni, de sajnos ebben az esetben is visszamarad a berendezésben. A képződő vízkő-iszap elviekben kimosható a berendezésből. Az elektródák viszonylag rövid élettartama, a képződő vízkő kitisztása nagyobb szervízigényt jelent. A beruházási költségeket is figyelembevéve összességében kedvezőbb megoldásnak ítéljük a fűtőbetétes gőzfejlesztőt.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.