loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria

Finn szauna

 

A finn típusú szaunákban a hőmérséklet 85-110°C, a relatív páratartalom 10-30%. 8-15 perces szaunázás során a normál állapotban 30-32°C-os bőrfelületünk hőmérséklete 40-42°C fokra emelkedik, eközben erőteljesen izzadunk, az izzadsággal pedig sok salakanyagtól megszabadul szervezetünk. A felöntések során megemelkedik a kabin levegőjének páratartalma, ami akadályozza az izzadság elpárolgását, emiatt a bőrfelületünk hőmérséklete tovább emelkedik, még intenzívebben izzadásra késztetve szervezetünket. Egy nyugodt, alapos szaunázás 3-4 menetből áll, és nagyjából másfél óráig tart. A szaunába száraz, tiszta bőrfelülettel kell belépni, mert a bőrünkön lévő nedvesség, kozmetikai krémek akadályozzák az izzadást, az izzadság párolgását.

A szauna építőanyaga a fa. A fa hővezető képessége nagyon csekély, ezért lehetséges, hogy a 100°C-os szaunában is ráülhetünk a padra. A fa kiváló levegő és pára áteresztő tulajdonsággal bír. A szauna falai és mennyezete készülhetnek tömörfából (rönkfából) vagy előregyártott szendvics szerkezetű elemekből (olyan többrétegű anyagokból, amelynek a külső és belső része fa, közötte pedig szigetőanyag van). A szauna építőanyaga csak alacsony gyantatartalmú északi lucfenyő, hemlock (kanadai fenyő), cédrus esetleg trópusi fák (abachi, merupa, meranti) lehetnek. Az egyszerű erdei fenyő lambéria alkalmazása nem javasolt, mert a kicsepegő gyanta balesetveszélyes. A szauna bútorzat (padok, lábrácsok, kályhavédő rács) általában szivacsos szerkezetű, nagyon rossz hővezető trópusi fákból készül.

A szaunakabin belsejébe telepített szaunakályha termeli a szükséges hőt. A szaunakályhák jellemzően elektromos fűtésűek, de hagyományos fatüzelésű kályhák is léteznek. A szaunakályhák fontos tartozéka a szaunakő. Szaunakőként mélységi magmás kőzetek alkalmazhatóak, amelyeknek nagyon magas az olvadáspontjuk (pl. gránit, diorit), esetleg kiömlési kőzetek közül alkalmas lehet a bazalt.

A szaunakabinok többsége az elsődleges funkciók mellett további látványos, kényelmi és terápiás elemekkel is felszerelhető. Ide soroljuk a különböző fényterápiás készülékeket, LED-es és száloptikás világítóberendezéseket, illatadagoló készülékeket.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.