loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlistákMedence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlisták
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria

Caldarium

 

A római fürdők legforróbb helyisége volt a caldarium. A padlózat alá rejtett forróvizes medence fűtötte a helyiséget. A teremben nagyon magas páratartalom (gőz), és magas hőmérséklet uralkodott, tulajdonképpen ez volt a korabeli gőzkabin. A fürdőzők a kabinban izzadás közben olíva olajjal kenegethették magukat.

A caldariumot mai értelmezésben a gőzkabinok, szaunák és tepidarium között kategorizáljuk, ami azt jelenti, hogy a helyiség klimatikus jellemzői (hőmérséklet és relatív páratartalom) már izzadásra késztetik szervezetünket. Az intenzív meleg fokozza a test belső regenerációját, az elégtelenül kiválasztott salakanyagok a mélyebben fekvő szövetekből verejték formájában távoznak. Hatása a szaunáéra emlékeztet, de kevésbé megerőltető a szervezet számára, így kellemes, könnyebben elviselhető, stresszmentes benntartózkodást biztosít. A kabinban töltött idő akár egy óra is lehet, a használat után célszerű testünket lehűteni.

Tapasztalataink szerint az ókori, középkori fürdőkultúrát idéző elnevezések értelmezése nem egységes. A legtöbb esetben tisztázásra szorul, hogy ki milyen műszaki specifikácójú helyiséget ért az adott elnevezés alatt. A caldarium esetében alapvetően kétféle rendszerben gondolkodhatunk. Az egyik megoldásban csupán a felületek fűtéséről van szó, míg máskor a gőzkabinok technológiáját alapul véve, gőzzel is fűtik a helyiséget. A caldariumban jellemzően 40-45°C a hőmérséklet, a relatív páratartalom pedig 80-100%. Mindehhez légköbméterenként kb. 200-700W fűtőteljesítményre van szükség. Csupán a felületek fűtése esetén nincs szükség kiszolgáló helyiségre, gépészeti szempontból ebben az esetben is a fűtésrendszer megalkotása jelenti a fő feladatot. Abban az esetben, ha gőzzel is fűtjük a helyiséget, a gőzkabinoknál is alkalmazott műszaki megoldásokra van szükség, tehát szükséges kiszolgálóhelyiséget biztosítani. (1-2m2)


Copyright ©2018 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.