loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria

Caldarium

 

A római fürdők legforróbb helyisége volt a caldarium. A padlózat alá rejtett forróvizes medence fűtötte a helyiséget. A teremben nagyon magas páratartalom (gőz), és magas hőmérséklet uralkodott, tulajdonképpen ez volt a korabeli gőzkabin. A fürdőzők a kabinban izzadás közben olíva olajjal kenegethették magukat.

A caldariumot mai értelmezésben a gőzkabinok, szaunák és tepidarium között kategorizáljuk, ami azt jelenti, hogy a helyiség klimatikus jellemzői (hőmérséklet és relatív páratartalom) már izzadásra késztetik szervezetünket. Az intenzív meleg fokozza a test belső regenerációját, az elégtelenül kiválasztott salakanyagok a mélyebben fekvő szövetekből verejték formájában távoznak. Hatása a szaunáéra emlékeztet, de kevésbé megerőltető a szervezet számára, így kellemes, könnyebben elviselhető, stresszmentes benntartózkodást biztosít. A kabinban töltött idő akár egy óra is lehet, a használat után célszerű testünket lehűteni.

Tapasztalataink szerint az ókori, középkori fürdőkultúrát idéző elnevezések értelmezése nem egységes. Legtöbb esetben tisztázásra szorul, hogy ki milyen műszaki specifikácójú helyiséget ért az adott elnevezés alatt. A caldarium esetében alapvetően kétféle rendszerben gondolkodhatunk. Az egyik megoldásban csupán a felületek fűtéséről van szó, míg máskor a gőzkabinok technológiáját alapul véve, gőzzel is fűtik a helyiséget. A caldariumban jellemzően 40-45°C a hőmérséklet, a relatív páratartalom pedig 80-100%. Mindehhez légköbméterenként kb. 200-700W fűtőteljesítményre van szükség. Csupán a felületek fűtése esetén nincs szükség kiszolgáló helyiségre, gépészeti szempontból ebben az esetben is a fűtésrendszer megalkotása jelenti a fő feladatot. Abban az esetben, ha gőzzel is fűtjük a helyiséget, a gőzkabinoknál is alkalmazott műszaki megoldásokra van szükség, tehát szükséges kiszolgálóhelyiséget biztosítani. (1-2m2)


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.