Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
1037 Budapest, Bojtár utca 36.
T: +36 1 436 0120
Email: obuda@kerex.hu
www.kerexobuda.hu
http://www.kerexobuda.hu

Kneipp fürdők

 

Sebastian Kneipp német katolikus pap volt, aki lelkészi tevékenysége mellett természetgyógyászattal is foglalkozott. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma Kneipp vízkúrának nevezünk. A vízkúra lényege, hogy különböző hőfokú víz alkalmazásával, a legváltozatosabb ingert lehet gyakorolni a bőrön keresztül a szervezetre. A hideg víz a bőrereket összehúzza, és meleget von el a testtől, a meleg víz ellentétes reakciót vált ki, azaz a bőrerek kitágulásával jár és kellemes meleg önti el a vízbemerített testrészt.
A Kneipp lábfürdő lényege, hogy váltakozva hideg-meleg vízben áztatjuk lábainkat. Egyszerű esetben a Kneipp lábfürdő két egymás mellé telepített edényt jelent, amelyek különböző hőmérsékletű vízzel vannak feltöltve. A terápia során felváltva hol az egyik, hol a másik edénybe merítjük lábainkat, intenzív működésre serkentve ezáltal a végtagok vérkeringését.
A Kneipp medence két sekély vizű (40-60cm mély), az egyik hideg a másik meleg vízzel feltöltött részből áll. A medencékben sétálni kell, felváltva hol a meleg vízű, hol a hidegvizű részben. A medencerészeket úgy kell kialakítani, hogy könnyű legyen az átjárás az egyikből a másikba. A kneipp medencék aljába gyakran teszünk sima felületű ökölnyi méretű köveket. A kövek a medencékben való sétáláskor a talpat masszírozzák, ami fokozza a kneipp-kúra hatását.