Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
1037 Budapest, Bojtár utca 36.
T: +36 1 436 0120
Email: obuda@kerex.hu
www.kerexobuda.hu
https://www.kerexobuda.hu

Akril masszázsmedencék

 
Az akril anyagú masszázsmedencék kínálata és árai is zavarba ejtően szélesek. Sokan jacuzzinak nevezik ezeket a medencéket, holott a Jacuzzi "csupán" egy márkanév, aminek kétségtelenül komoly érdemei vannak ennek a termékkörnek a létrejöttében és fejlődésében. Napjainkban rengeteg gyártó (főleg amerikai és újabban távolkeleti) rengeteg medencéje közül választhat a tisztelt érdeklődő.

kompakt mobil masszázsmedence
A szélesebb választékot adó ún. kompakt masszázsmedencék esetében a szűrőberendezés, fűtés és masszázsszivattyúk, azaz minden, a medence működéséhez szükséges berendezés a medence burkolata alatt van beépítve. Az elektromos bekötést és a feltöltést követően a medence üzemkész. Az akril héjazat és a szivattyútér általában gondosan hőszigetelve van, lehetővé téve a viszonylag gazdaságos üzemeltetést még télen, kültérben is. Ezeket a medencéket többnyire a padlóra állítva telepítjük. Ritkább esetben besüllyesztjük, de ebben az esetben gondoskodni kell a szivattyúk és egyéb berendezések hozzáférhetőségéről. A medencékhez általában tartozékként kemény fedél is kapható, amely biztosítja, hogy a használaton kívüli időkben ne párologjon és így ne veszítsen jelentős hőt a medence. A hidroterápiához nem szorosan kapcsolódó szolgáltatások széles spektrumát kínálják a napjainkban forgalomba kerülő masszázsmedencék a különleges vízalatti világításoktól a beépített audio és TV rendszerekig. Ezek szükségessége vita tárgya lehet, annál is inkább, mert az eredeti cél, ami a hidromasszázsról és annak hatékonyságáról szól, jellemzően egyre kevesebb hangsúlyt kap.
A kompakt masszázsmedencék általában süllyesztett víztükrű kialakítással készülnek, csupán néhány gyártónak van feszített víztükrű medencéje is. A kompakt masszázsmedencéket csak és kizárólag családi használat esetén javasoljuk, mert közösségi alkalmazások követelményeinek és előírásainak a beépített vízforgató-szűrőrendszer nem felel meg.

A kevésbé elterjedt kialakítási mód, amikor készen csak a héjszerkezetet, a beépített fúvókákat és a tartóvázat kapjuk. A gépészetet a medencétől külön, gépházba kell telepíteni. Elsőre lehet, hogy ez nem hangzik jól, pedig a vízkezelés szempontjából nagyobb komfortot jelent, a szivattyú teljesítmények megválasztásában, fűtési mód tekintetében szélesebb lehetőségeket kínál. Ennek a rendszernek az összeállítása nagyobb élőmunka igénnyel jár, így költségesebb is mint az előbbi, közelebb áll az épített medencéknél alkalmazott megoldásokhoz.
Közösségi használatra azonban csak ezzel a megoldással lehet akril masszázsmedencét az előírásoknak megfelelő módon kialakítani.
Besüllyesztett, feszített víztükrű akril masszázsmedence Feszített víztükrű akril masszázsmedence vízgépészete

Mind süllyesztett víztükrű kialakítással, mind feszített víztükrű kialakítással kaphatóak héjszerkezetek. A könnyebb tisztíthatóság, az esztétikum szempontjai alapján elsősorban a feszített víztükrű szerkezetet javasoljuk. Az így készült akril masszázsmedence látványa vetekszik az épített medencék látványával, a gépészeti kialakításban elérhetőek azok az előnyök, amelyek az épített masszázsmedencék gépészetére jellemzőek. A fürdőzők kényelme szempontjából pedig különösen előnyösek a testvonalakra formált ülő és fekvő alkalmatosságok.