loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Vasbeton medencék

 
A köztudatban a legdrágább medenceépítési módként emlegetik, joggal. Ezt a tényt némileg árnyékolja az a körülmény, hogy nálunk az élőmunka közel sem olyan drága, mint a nyugati országokban, így fajlagosan kevesebb pénzért is kiemelkedő műszaki megoldást kaphatunk. Ezzel a technológiával bármilyen méretű és formájú medence készíthető. Egyedi, máshol nem látott megoldások alkalmazhatók a szerkezet és a burkolat kialakítása során is. A legtartósabb, mondhatni örök életű szerkezet, feltéve persze, hogy a kivitelezés a szakmai elvárások szigorú betartásával folyik. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad elhinni, hogy mindenki tud vasbetonmedencét építeni és burkolni, a technológia bizonyos elemei speciális felkészültséget igényelnek. Tapasztalataink szerint sok építtető (és néha maga a kivitelező is) rosszul méri fel a technológia követményeit, nehézségeit, ami súlyos, gyakran végzetes kivitelezési hibák elkövetését eredményezheti. Jellemző negatív példa a zsalukőből megépített medence üvegmozaik vagy csempeburkolattal. A kisebb-nagyobb jellemző hibákat nem részletezzük, a lényeg, hogy üvegmozaik vagy csempe burkolatú medence vízzáró monolit vasbeton szerkezettel készülhet, hozzáértő kivitelező közreműködésében. A vasbetonmedencék kivitelezési ideje meglehetősen hosszú (10-14 hét), ami elsősorban az előírt technológiai várakozási idők számlájára írható.

Általános rétegrend üvegmozaik vagy csempeburkolat esetén
 • Monolit vasbetonszerkezet, 20-30cm (nem részletezzük az alapozás, külső vízszigetelés és hőszigetelés kérdéseit).
 • Felületkiegyenlítés, 1-3cm, a nyers betonfelület egyenetlenségeinek és geometria pontatlanságainak korrigálására.
 • Kent vízzáró szigetelés, 2-3mm.
 • Burkolat ragasztó, burkolat, fugázóanyag.



 • Üvegmozaik burkolatok
  Az utóbbi években az üvegmozaik burkolatok messze meghaladták a csempe burkolatok népszerűségét. Ez részben az üvegmozaikok kedvező árának köszönhető, másrészt az apró méretű mozaikokkal nehézségek nélkül lehet az egyébként speciális és drága csempe elemeket igénylő helyeket (pl: medence perem, lépcső) esztétikusan burkolni. Ha ehhez hozzávesszük a mozaik nyújtotta gazdagabb színvilágot, nem meglepő az előretörésük. A burkolás technológiája szempontjából azonban van néhány dolog amit érdemes szem előtt tartani:
 • Az üvegmozaik speciális ragasztót igényel, a technológiai kötési időket szigorúan be kell tartani.
 • A szép, homogén burkolat érdekében nagyon pontosan kell illeszteni a kapcsolódó lapokat, mert a kész burkolaton a lapok közötti, a szemek közötti fugához képest nagyobb vagy kisebb fuga nagyon szembeötlő.
 • A párhuzamosnak és merőlegesnek tervezett felületeknek valóban annak kell lenniük, egyébként kezdő és fogyó üvegmozaik sorok fogják kiemelni a pontatlanságot.
 • Célszerű műgyanta alapanyagú fugázószert használni a burkolat fugázásához. Ez ugyan többszörösébe kerül a hagyományos cementalapú fugázóanyagoknak, de ellenáll a felületek savas tisztításának, és a fugák kevésbé érzékenyek az üvegmozaik szemek hőtágulására is, így elkerülhető a mozaik szemek esetleges kipotyogása, tördezése az eltelt évek során.

 • Csempe burkolatok
  Fontos megjegyezni, hogy medencék burkolataként nem alkalmazható bármilyen közönséges csempe. Az uszodai alkalmazásokra kifejlesztett csempelapok vízfelvétele, felületi porózussága, felületi egyenetlensége jóval kisebb mint a közönséges csempelapok ezen jellemzői. Ezek a tulajdonságok elsősorban a tisztíthatóság szempontjából nagyon fontosak: a pórusok hiányában az algák által is kedvelt vízköves, vagy zsíros lerakódások könnyebben eltávolíthatók az uszodai csempékről.
  Annak érdekében, hogy mutatós burkolatot hozzunk létre, az egyszerű lapok mellett általában kiegészítő elemek használata is szükséges (lekerekített élű lapok, csúszásmentes lapok pl. lépcsőre, kapaszkodó idomok, vályúeelemek stb.).

  Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
  Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.