loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

UV fertőtlenítés

 
Az UV-fény eletromágneses sugárzás, amelynek hullámhossza a látható fény tartománya és a röntgensugarak tartománya között helyezkedik el. A látható fényhez legközelebb a 315-400 nanométeres hullámhosszúságú UV-A tartomány esik. Ez a fény jótékonyan hat az emberi szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigment képződést, azaz a barnulást. Az UV-B tartományba (280-315 nanométer) eső sugarak okozzák a leégést és nagyrészt ezek felelősek a bőrrák kialakulásáért is. Az UV-B sugárzás akkor is veszélyes lehet, ha kvarclámpából vagy a szoláriumból származik. Az UV-B hullámokat természetes körülmények között elnyeli a Föld 18-25 km magasságban lévő ózonrétege.
A 200-280 nanométeres UV-C fény roncsolja a mikroorganizmusok DNS szerkezetét, ezzel megszünteti szaporodóképességüket. A napból érkező UV-C sugarakat teljesen elnyeli a föld légköre, ezért az csak az űrhajósokra és eszközeikre jelent veszélyt. Alacsony nyomású higanygőzlámpa alkalmazásával azonban mesterséges úton is elő lehet állítani UV-C sugárzást. Ezeket a fényforrásokat germicid lámpáknak is nevezzük. Hatékonyan fertőtlenítenek, alacsony üzemeltetési költségek mellett. A fertőtlenítés a készülékben áramló folyadékra hat. A berendezésből távozó víz folyamatosan vízforgatás mellett is általában csak órák múlva kerül ismét a berendezésbe. A medencében eltöltött idő alatt pedig jelentősen elfertőződhet, ezért csak kiegészítő eljárásként alkalmazható, valamilyen a medencevízben mindenütt jelenlévő fertőtlenítőszer használatával együtt.
UV fény alkalmazásával jóval kevesebb fertőtlenítőszert kell felhasználnuk(akár 20%-nyi fertőtlenítőszer mennyiség is elég lehet). Mindenképpen korszerű, környezetbarát eljárásnak tekinthetjük, mert a nem kívánatos vegyszermaradványok és melléktermékek mennyisége kevesebb, viszonylag alacsony üzemeltetési költségek mellett. Kedvezőtlen körülmény, hogy a fénycsövek (germicidlámpák) élettartama korlátozott (12-18 hónap), és az élettartam vége felé az UV-fénysugarak hullámhossza a kevésbé hatékony tartományok felé tolódik, így nő a víz fertőtlenítőszer igénye.
Az UV-fény nagyon hatékony a kötött klórformák (klóraminok) lebontásában. Az egészségünkre is ártalmas, és egyébként a klórszagért is felelős klóraminok jelenléte a fajlagosan nagy terhelésű medencék (gyermekmedencék, masszázsmedencék) esetében könnyen meghaladhatja az elfogadható szintet, ezért ezekben az esetekben különösen javasolt a megfelelő teljesítményű UV-fertőtlenítő berendezés alkalmazása.
Környezetbarát volta miatt úgy gondoljuk, hogy minden üzemeltetőnek érdemes megfontolnia a berendezés telepítését, amely már működő medencék esetében sem jelenthet problémát.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.