loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Napkollektoros fűtés

 

A napenergia hasznosítása egyre több medence és épület vonatkozásában merül fel. Alapvetően kétféle rendszer közül választhatunk.

Az egyik - összetettebb - megoldás, amikor a napkollektorok által termelt hőt elsősorban az épület hőigényének kielégítésére fordítjuk és amennyiben marad energia, azt a medence fűtésére használjuk. Téli időszakban az így termelt energiából általában nem jut a medencének. Kültéri medencénél ez nem gond, feltételezve, hogy a medencét nem üzemeltetjük télen. Beltéri medencéknél viszont azt jelenti, hogy a hagyományos - jellemzően kazánfűtés - megoldás elemeit is be kell építeni. Nyári üzemben általában bőségesen elegendő a napkollektorok hője a medence fűtésére. Ilyenkor inkább az jelenthet problémát, hogy a napkollektorok védelme érdekében a hőt akkor is el kell helyeznünk a medencében, ha az a kívánt hőmérsékletet már elérte, azaz kénytelenek vagyunk túlfűteni a medencét, ellenkező esetben a napkollekotorok folyadéka túlhevül és elgázosodik, ami jobb esetben csak azzal jár, hogy leblokkol a rendszer mindaddig, amíg le nem tud hűlni (estig).

Az egyszerübb, kizárólag a medence vizét fűtő megoldás előnye az egyszerűségében rejlik. A hőelnyelő felület kiképzése eltér a napkollektorok szerkezetétől, ugyanis ebben az esetben speciális fekete színű gumiszőnyeget kell elképzelnünk, amelyben apró csövecskék futnak. Abszorber fűtésnek hívjuk ezt a megoldást. Közvetlenül a medencevízet áramoltatjuk az abszorber szőnyegben. Ennek az egyik előnye, hogy nem kell hőcserélőt és bonyolult szeleprendszert beépítenünk, a másik, hogy a kívánt hőmérséklet elérése után le lehet állítani a víz áramoltatását a hőelnyelő szőnyegben, tehát szükségtelenül nem kell túlfűtenünk a medencét. Hatásfoka némileg rosszabb, mint a klasszikus napkollektoros rendszereké, de lényegesen olcsóbb is. A medence felületének 40-50%-ának megfelelő méretű abszorber már hatékony fűtést eredményez.

A napenergiát hasznosító medencefűtések sajnos korlátozott komfortot biztosítanak a változó fűtési teljesítmény miatt. Kültéri medencék esetében a teljesítménycsúcsok olyan időszakban állnak rendelkezésre, amikor a medencét közvetlenül is fűti a nap, amikor viszont megnő a medence hőigénye (például rossz időben, vagy a tavaszi, őszi átmeneti időszakban) a fűtés teljesítménye alacsony.

A medence hőveszteségei egyszerűen és nagyon hatékonyan csökkenthetők. A medencék esetében a hőenergia kb. 80%-a a víz felszínén távozik főként párolgás formájában. A párolgás megakadályozásával tehát jelentős energiát spórolhatunk. Erre a legegyszerűbb megoldás a víz felszínén úszó fóliatakaró, melynek megtérülése csupán hónapokban mérhető.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.