loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Levegő hőszivattyúk

 
A hőszivattyúk alkalmazása egyáltalán nem új keletű, hiszen a klímaberendezések, hűtőszekrények, párátlanító berendezések is tulajdonképpen hőszivattyúk. A klímaberendezések esetében a beltér hőmérsékletét csökkentjük, eközben a külső hőmérsékletet növeljük (amit persze nem nagyon veszünk észre). A hűtőszekrény esetében a annak belsejét hűtjük eközben a hűtő mögött hő keletkezik. A medence fűtéséhez alkalmazott hőszivattyúk a külső levegőt hűtik, eközben a medencevizet melegítik. Ez a folyamat elektromos energia befektetést igényel, de a levegőből kinyert hőenergia 4-6 szorosa a befektetett elektromos energiának, azaz egységnyi elektromos energiából 4-6 egységnyi hőenergia képződik. Összehasonlításként egy elektromos fűtőkészülék egységnyi elektromos energiából némileg kevesebb mint egy egységnyi hőenergiát tud termelni. Ez másképpen azt jelenti, hogy a hőszivattyú 4-6-szor kevesebb elektromos energia felhasználással állítja elő ugyanazt a szükséges hőmennyiséget, mint egy elektromos fűtőkészülék.

Hőszivattyúk a talaj hőjét hasznosító fűtőberendezések is, amelyeket elsősorban épületek fűtésére alkalmaznak. Ezeknek a rendszereknek a telepítési költségei meglehetősen magasak. A medencék fűtésére használt levegős hőszivattyúk kiépítése lényegesen egyszerűbb és a beruházás is nagyságrendekkel olcsóbb. Az egyetlen komoly korlátot a levegős hőszivattyúk alkalmazásában az jelenti, hogy általában +5°C feletti levegő hőmérséklet szükségeltetik a működtetésükhöz, ami a téli üzemet nagyjából kizárja. Kültéri medencék esetében ez általában nem probléma, hiszen télen amúgy sem üzemel a medence, de beltéri medencék fűtésére nem igazából alkalmas.

A levegős hőszivattyúk már meglévő medencékhez utólag is beépíthetők. Lehetőleg kültérre, kissé védett, de jól szellőző helyre célszerű telepíteni. Beltéri telepítés (pl. garázs) esetén fennáll a veszélye, hogy a helyiség levegőjét kellemetlenül túlhűti a készülék. A medencevizet közvetlenül kell átvezetnünk a berendezésen, tehát a medence gépházától nem célszerű a berendezést távol telepíteni.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.