loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Hőcserélős vízfűtés

 

Napjainkban még a legelterjedtebb vízfűtési módnak tekinthetjük. Legfőbb előnye a viszonylag nagy elérhető fűtési teljesítmény (40-120kW). A medence fűtéséhez szükséges hőt általában valamilyen kazán termeli, amely egy víz-víz hőcserélőben adja át a meleget a medence vizének. Korábban jellemzően hagyományos gázkazán, manapság egyre gyakrabban kondenzációs kazánok, hőszivattyúk, komplex napkollektoros fűtési rendszerek biztosítják a hőenergiát a medence számára. Ez utóbbiak lényeges jellemzője, hogy a fűtővíz hőmérséklete a fütési üzem jelentős részében viszonylag alacsony (40-50°C) lehet, míg a hagyományos - általában rosszabb hatásfokkal üzemelő - kazánok egyenletes 70-90°C fűtővizet szolgáltatnak. A hőcserélőben átadható hőmennyiség nagyjából egyenes arányban van a medencevíz hőmérsékletének (25-30°C) és a fűtővíz hőmérsékletének különbségével. Hagyományos kazán esetében ez a hőfok különbség 50-60°C, az alacsony fűtővíz hőmérsékletű rendszerek esetében a különség csupán 15-25°C. Ez számunkra azzal a fontos következménnyel jár, hogy a hőcserélő típusának kiválasztásakor a medence üzemeltetési paraméterein túl azt is tudnunk kell, hogy milyen berendezés fogja szolgáltatni a hőt a medence számára. Az alacsony hőfokú rendszerek esetében általában nagyobb méretű - és általában jelentősen drágább - hőcserélő beépítése szükséges.

A beltéri medencék hőigénye viszonylag egyenletes egész évben, nagyobb hőigény a vízcserét követően lép fel (évente egyszer), amikor fel kell fűteni medencét. A legtöbb esetben az épület fűtését ellátó kazán (hőközpont) szolgálja ki a medencét is. Nyilvánvalóan a hőközpont szükséges teljesítményének meghatározásakor figyelembe kell venni a medence hőntartási hőigényét is. Ha a vízcserét a fűtési szezonon kívül végezzük, a felfűtés nagyobb hőigényét a kazán gond nélkül kielégíti, hiszen az egyéb fogyasztók hőigénye minimális ebben az időszakban.

A kültéri medencék esetében bonyodalmat jelenthet, a fűtővíz-vezetékpár kivezetése a medence gépházhoz. A kültéri medencék hőellátásában általában nem jelentenek problémát a kazán teljesítményének korlátai, hiszen a kültéri medencék üzemideje az esetek túlnyomó részében elkerüli a fűtési szezont. Lehet persze, hogy valaki télen is szeretné fűteni kültéri medencéjét, ilyenkor jóval nagyobb kazán teljesítményre van szükség.

A hőcserélők külső köpenyének anyaga általában rozsdamentes acél, műanyag vagy titán. A hőátadó felületet rozsdamentes acélból vagy titánból készítik. Titán hőcserélőket elsősorban sósvizes fertőtlenítéssel ellátott medencékhez ajánljuk a sós víz erős korróziós tulajdonságai miatt.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.