loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Páramentesítés

 

Az épületen belül létrehozott és üzemeltetett medencék és masszázsmedencék vízfelülete folyamatosan párolog. Ez egyrészt állandó energiaveszteséget jelent, másrészt a légtérbe jutó pára károsíthatja az épület szerkezetét, esztétikai megjelenését és rontja a komfortérzetet. Azért, hogy csökkenjen az üzemeltetési költség, ne dőljön össze az épület, ne penészedjenek a falak és nem utolsó sorban, kellemes legyen a felhasználó közérzete, meg kell oldani a légszárítás cseppet sem egyszerű feladatát.

A medencetérben a hidegebb felületeken amelyek hőmérséklete alacsonyabb az ún. harmatponti hőmérsékletnél - lecsapódhat a pára. Az épület vizes falai belülről elpenészesedhetnek, a vakolat táskásodhat és lehullhat. Végső soron a pára az épületszerkezet romlását okozhatja a betonvasak korróziója által. 50-60% páratartalom mellett ilyen veszély nincs, ennél jobban szárítani a levegőt nem érdemes, mert az épületszerkezet nem kívánja meg, az üzemeltetési költséget azonban jelentősen megnöveli.

Az igazi gond az épületszerkezeti hőhidaknál jelentkezik. A hőhidak már a rajzasztalon elkerülhetőek, de később a kivitelezésnél is az uszodatér környezetére a hőszigetelés szempontjából különösen ügyelni kell. Ha mégis van hőhíd, akkor azt csak kívülről, utólagos hőszigeteléssel lehet - szabad - eltüntetni. A belső utólagos hőszigetelés csupán a falszerkezet belsejébe helyezi a harmatpontot, aminek az eredménye az lesz, hogy ezen a helyen olyan mennyiségű víz csapódik ki, ami a vakolatot, de esetenként még téglafelületeket is el tudja roncsolni.

A párátlanítás megoldása tehát igen gondos mérnöki, tervezői munkát kíván. Már az épület tervezésénél célszerű ügyelni arra, hogy az uszodatérben ne alakuljanak ki légzsákok, holt terek. Kompakt készüléknél gondosan ki kell választani a berendezés elhelyezését, légcsatornázott gépnél a befújási és elszívási pontok elhelyezése a döntő.
A párátlanító berendezés teljesítményének meghatározásakor fontos tisztában lenni a leendő tulajdonos víz és léghőfokra vonatkozó kívánságaival, azzal, hogy lesz-e a medencének használaton kívüli vízfelszín takarója, valamint, hogy naponta hány órát szeretné a tulajdonos használni a medencéjét, egyszerre hányan fogják használni, stb. Gondosan méretezni kell az uszodatér és frisslevegő fűtési hőigényét is.

A szakmában kevésbé jártas olvasót az itt felsorolt veszélyek talán megrettenthetik. De tegyük hozzá: a témával foglakozó szakemberek számára mindez talán természetes. Ezért is fontos, hogy mielőtt belevágunk egy ilyen komoly beruházásba, hozzáértő szakemberrel konzultáljunk ezekről a kérdésekről, kérjünk tőle tanácsot.
(forrás:www.ash.hu)

Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.