loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Műanyag medencék

 
Kerti medencére vágyó érdeklődők leginkább a műanyag szerkezetű medencékkel kapcsolatban kérnek információkat, árajánlatot. Ezt a számunkra elérhető keresési statisztikák is egyértelműen igazolják. Ez nyilván azért van így, mert az érdeklődők java része viszonylag olcsó, de erős és tartós szerkezetű, egyszerűen telepíthető medencét keres. Alapvetően kétféle alapanyagú műanyag medencéről kell említést tennünk. Az olcsóbb árfekvésű medencék anyagában színezett (többnyire középkék színű) polipropilén lemezekből készülnek a lemezek szabásával és összehegesztésével. A drágább árfekvésű jobb minőségű műanyag medencék az üvegszálas poliészter (Kerámia) medencék.

Habár a mi termékpalettánkban is megtalálhatók a polipropilén medencék, a mi érveink talán meglepő módon, mégis ellene szólnak ennek a technológiának. Leginkább azért, mert a tartósság, hosszú élettartam szempontjából - amit a legtöbb érdeklődő is fontosnak tart - komoly hiányosságok jellemzik ezt a technológiát. Ez alapvetően két dolognak köszönhető:
 • Az UV-sugárzás az alapanyag színét és rugalmasságát 5-8 éves távlatban jelentős mértékben roncsolja.
 • Az alapanyag hőtágulása meglehetősen nagy.

 • E két tényező együttes hatásaként néhány éven belül a felületek, főként a vízszint feletti részek színe elhalványul, kifehéredik. A rugalmasság elvesztése és a nagy hőmozgások miatt a hegesztések mentén repedések keletkezhetnek, a felületek hullámossá válnak. Ez a folyamat is a vízszint feletti részeken érhető tetten legelőször. Az így keletkezett hibák nem javíthatók, mert az elöregedett anyag hegesztése nem lesz tartós. 10-12 év után aztán nem marad más lehetőség, mint a medencetest kiemelése és új medence építése, vagy a meglévő medence fóliaburkolása. Utóbbi esetben felmerül a kérdés, hogy akkor eleve miért nem ezzel a technológiával kezdtünk neki a beruházásnak annak idején.

  Kisebb méretek esetén (ez kb. a 20m3 alatti medencéket jelenti) a polipropilén medencék költsége némileg kedvezőbb, mint a fóliaburkolatú vasbeton medencék költsége. Az említett méretek közelében a költségek kiegyenlítődnek, a nagyobb méretű medencék esetében pedig egyértelműen a fóliaburkolatú medencék költsége kedvezőbb. Minél nagyobb méretű medencében gondolkodunk, a különbség egyre markánsabb lesz, ráadásul figyelmet kell fordítanunk a nagy méretű medencetest szállítási és mozgatási nehézségeire is.

  Összefoglalva, a mi véleményünk szerint kis méretű, nem több évtizedre tervezett medencék esetében lehet optimális választás egy polipropilén medence, minden egyéb esetben érdemes kerülni ezt a technológiát.


  Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
  Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.