loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Vízalatti világítás

 

A medencék esti világítása különös hangulatot ad a medencének és környezetének. Véleményünk szerint szinte vétek vízalatti világítás nélkül megépíteni egy medencét.
A vízalatti világítás hagyományos módja, a medence oldalfalába beépített halogén reflektor. Eszerint egy 20-30cm átmérőjű lámpatestben 300W-os halogén izzó van beépítve. Egy lámpa kb. egy 4x4m-es felületet világít be jól. Léteznek kisebb méretű lámpatestek is 30-50W teljesítménnyel. Ezekből négyszer-ötször annyi beépítése szükséges ugyanahhoz a fényerőhöz. A halogén izzók 12V feszültségszinten üzemelnek, biztonsági transzformátorról kell megtáplálni őket. A "biztonsági" azt jelenti, hogy a transzformátor meghibásodása esetén sem léphet fel áramütés veszélye a medencében. A kereskedelemben viszonylag olcsón kapható transzformátorok általában nem felelnek meg ennek a kritériumnak, alkalmazásuk veszélyt jelenthet a fürdőzőkre.
A lámpák kerete a többi szerelvényhez igazodva lehet műanyag (fehér), vagy tükrös felületű rozsdamentes acél.


A hagyományos halogén izzók helyett van lehetőség jóval kisebb fogyasztású LED izzók beépítése is. A LED izzók csereszabatosak a hagyományos halogén izzókkal, tehát régebben készült medencékbe is probléma nélkül beépíthetők. A LED izzók lehetnek egyszínű fehér fényűek, de léteznek színes, változtatható fényű izzók is. Legnagyobb előnyük a lényegesen kisebb áramfogyasztás és a lényegesen hosszabb élettartam.


A medencék esetében alkalmazható másik világítási rendszer üvegszáloptikán alapul. Ezzel a megoldással pontszerű fényforrások és fénycsíkok is (pl. peremvilágítás) képezhetők. A fényforrás a medencén kívül (pl. a gépházban) van elhelyezve, a fényforrástól optikai kébelek futnak a világító testekhez. Ebben az esetben is van lehetőség a fény színének váltakoztatására.

A LED világítástechnológia térhódítása az uszodatechnikában is érzékelhető. Ez a már fentebb említett LED izzók mellett a LED füzérek megjelenését is jelenti, amellyel nagyon hangulatos, egyedi megvilágítások egyszerűen kivitelezhetők.


Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.