loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Vízforgató berendezések

 
Nem is olyan régen még általános jelenség volt, hogy a medencéket töltő-ürítő üzemmóddal működtették, azaz gyakori vagy folyamatos vízcserét alkalmaztak a medencevíz elfogadható vízminőségének megtartása érdekében. Ez az eljárás manapság a termál- és gyógyvízzel töltött medencék esetében megengedett. Egyéb esetekben kötelező vízforgató-szűrő rendszerrel felszerelni a medencét, amely lehetővé teszi a víz hosszú ideig történő megtartását a medencében, így csökkentve a vízfogyasztást és a környezetterhelést. A szűrés forgatás célja elsősorban a medence vízében és a vízfelszínen lebegő - egyébként nem túl gusztusos látványt nyújtó - szennyeződések eltávolítása. Másodsorban a forgatás révén nyílik mód a víz fűtésére és egyéb vízkezelési metódusok elvégzésére. Vízforgatás-szűrés nélkül 1-2 nap után a medence vize oly mértékben elszennyeződne, hogy az alkalmatlanná válna a használatra. A szennyeződések kézi halászása szélmalomharc, ami csak a nagyobb szennyeződésekkel szemben mutathat némi eredményt, a finomabb szennyeződések felhalmozódásának következtében elkerülhetetlen a hetenkénti teljes vízcsere. A korszerű megoldás tehát mindenképpen az, hogy a medencét ellátjuk szűrő-vízforgató berendezéssel.

Annak ellenére, hogy a legtöbben ismerik a fenti követelményeket, sajnos elég gyakori, hogy úgy vágnak bele medenceépítésbe, hogy a szűrés-forgatás berendezések által támasztott követelményekre nem gondolnak: pl. megfelelő méretű és anyagú csővezetékek, szerelvények kiépítése, megfelelő méretű és elhelyezkedésű gépház, stb.

Nekik, illetve a legegyszerűbb felépítésű medencékhez ajánljuk a medence peremére rögzíthető, vízbemerülő szűrő-forgató berendezéseket. Ezek a berendezések egy úszó fölöző részből, papír, szivacs, vagy poliészter szűrőbetétet tartalmazó házból és egy szivattyúrészből épülnek fel. A szűrési minőség szempontjából tulajdonképpen jól megfelelnek ezek a berendezések, de viszonylag kevés szennyeződés befogadására képesek, és a szűrőbetétek tisztítása is elég macerás kézimunkát igényel szinte napi gyakorisággal. Az ilyen felépítésű berendezések legfőbb előnyei:
 • Nincs szükség gépházra,
 • Nincs szükség csővezetékekre, szerelvényekre.

 • Lássuk a hátrányokat:
 • Gépház hiányában a fürdés komfortját növelő egységek nem telepíthetők (vízfűtés, vegyszeradagolás, stb.),
 • A csekély szivattyúteljesítmény nem tesz lehetővé hatékony vízalatti porszívózást,
 • A szűrőbetétek gyakori kézi tisztogatásra szorulnak, egy szezonban általában több is elhasználódik belőlük,
 • A berendezés jelenlétével zavarhatja a fürdőzést.

 • A legtöbb telepített medence esetében homokszűrős berendezések kerülnek alkalmazásra. Ezek nagyon széles méretválasztékban léteznek, lehetővé téve gazdagásos alkalmazásukat a legkisebb medencéktől a több ezer köbméteres medencékig. A berendezések a medence közelébe telepített gépházban vannak elhelyezve. A szűrőanyag alapesetben meghatározott szemcseméretű kvarchomok. A kvarchomok töltet helyett alkalmazható zeolit vagy zöldüveg, amelyek némileg hatékonyabb szűrést tesznek lehetővé. A szűrőtöltet szemcséi között felhalmozódó szennyeződések a szűrő szétszedése nélkül, könnyen és gyorsan kitisztíthatóak a szűrőtartályhoz tartozó speciális szelep megfelelő helyzetbe fordításával.

  A homokszűrős szűrő-vízforgató berendezés részei:
 • Szűrőtartály,
 • 6 állású kezelőszelep,
 • Forgató szivattyú

 • A forgató szivattyú szükséges teljesítményét a medence víztérfogata vagy a vízfelület mérete határozza meg, a szűrőtartály szükséges mérete pedig a szivattyú teljesítmény függvénye. A 6 állású kezelőszelep a szűrő egyszerű és kényelmes tisztításához kell.
  Jelentős eltérések tapasztalhatók a hasonló teljesítményűnek látszó szűrőforgató berendezések áraiban. A kereskedők árképzésén túl befolyással lehet az árra, hogy milyen gyártmányú és minőségű szivattyúval van szerelve a berendezés, illetve, hogy milyen alapanyagból készült a tartályt. Általában a precízebb, emiatt jobb hatásfokú szivattyúk drágábbak. Az évek múlásával a jobb hatásfok (kisebb fogyasztás) és megbízhatóbb üzem összességében mégis kedvezőbb választás lehet. A szűrőtartályok napjainkban elsősorban műanyag alapanyagúak, de nem mindegy, hogy polipropilén, vagy üvegszál erősítésű poliészterből készülnek, ugyanis a poliészter tartályok általában strapabíróbbak, így hosszabb éllettartamúak.


  Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
  Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.