loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Kerámia medencék

 
Ez a fajta medenceépítési technológia Magyarországon kevéssé elterjedt, pedig a kerámia medencék jelentik a műanyag medencék legfelsőbb szegmensét. Ennek valószínűsíthető oka, hogy míg tőlünk nyugatabbra a legesztétikusabbnak és legtartósabbnak tartott üvegmozaik/kerámia burkolatú medencék sokkal drágábban kivitelezhetők, addig nálunk a költségek nagyjából egyformák, így sokan inkább az épített medencék mellett teszik le a voksukat.

A kerámia medencék lényegüket tekintve műanyag medencék, ugyanis az alapvető teherhordó szerkezetüket üvegszálas poliészter alkotja. Az ún. kerámia mag szintén egyfajta műanyag kompozit, amelynek egyik összetevője finom kerámia por. A kerámia mag néhány milliméterrel felhízlalja a teherhordó szerkezetet, némileg javítva ezáltal a szerkezet mechanikai terhelhetőségét. A kerámiamag a medence küllemét, burkolati minőségét nem befolyásolja, a medence felülete nem is hasonlít a kerámia burkolatokhoz. A medencék felületét több, tizedmilliméteres vastagságban felvitt poliészter alapanyagú gélrétegek alkotják. A legfelső réteg általában egy igen kemény, átlátszó ellenálló réteg, amelybe bele vannak keverve a csillámló hatást vagy a felületnek mélységet adó (3D hatású) fimon szemcsék is. A medence színét a következő már nem átlátszó gélréteg színe határozza meg, általában fehér, kék, szürke, bézs színek elérhetőek. A következő, már nem látszó gélréteg felelős a medence vízzáróságáért. A gélrétegek alatt találjuk a kerámiakompozit és az üvegszálas kompozit rétegeket, amelyek a medence legfontosabb teherhordó szerkezeti elemei. A medence merevségének érdekében a kompozit rétegbe fém vagy fa merevítő gerendák vannak beágyazva. Végül egy külső vízzáró gélréteget találunk. Általában felárért 2-3cm vastagságú hőszigetelő poliuretánhabbal is ellátható a medence.

A medencetípus leggyakrabban emlegetett előnyei:
 • Betonozás nélkül telepíthető
  Erről a mondatról a részletekbe mélyedve kiderül, hogy nem igaz, legalábbis felelősséggel senki sem vállal ilyen telepítést. Abban mindenki egyetért, hogy a kitermelt föld nem alkalmas a medence körüli munkagödör töltőanyagának. A betonozás nélküli technológia terjesztői sódert, és nem is akármilyen sódert írnak elő erre a célra, amelyet közben rétegesen cementtejjel locsolgatnak. Ez így szerintünk végül is beton, még ha igen gyaenge minőségű is, merthogy minden összetevő együtt van, ami a betont alkotja, csak a komponensek nincsenek rendesen összekeverve. Ez minimális előny mind költségben, mind időben, tehát nem érdemes a stabil, megbízható teherhordó betonról lemondani.

 • Élettartam garancia
  Mire is? Ha utánanézünk, kiderül, hogy csupán a medencetest vizzáróságára. Nem a felületek fakulására, alaktartósságra, a beépített csőrendszerekre, tömítésekre, gépészetre. Mivel maga az alapanyag évtizeted alatt sem enyészik el a talajban, nem nagy bátorság kijelenteni, hogy évtizeted múlva sem megy át a falszerkezeten a víz. Ennek a követelménynek a teljesítése az egyéb, megfelelő műszaki színvonal kivitelezett medenceépítési technológiák esetén is evidens.

 • Öntisztító medence
  Ez nem kerámiamedence specifikus megoldás, hanem egyfajta gépészeti kialakítás a befúvók és elszívók elhelyezkedésére vonatkozóan, ami bármelyik medenceépítési technológia esetén alkalmazható. Bonyolultsága révén növeli a rendszer meghibásodásánák esélyét, és többe kerül, mint a jobb minőségű porszívórobotok. Mi inkább az utóbbiakat javasoljuk.

 • Egyszerű, gyors telepítés
  A helyszíni kivitelelezési időn néhány napot valóban nyerhetünk, de a medence legyártását mindenképpen meg kell várnunk, ami szezonban általában 4-6 hét. A technológia legingoványosabb területe a szállítás, mozgatás problémaköre. A szállítójármű mozgása, a daruzási lehetőségek sok helyen korlátozottak, ami nagy mértékben megnehezítheti és drágíthatja a logisztikai műveleteket.

 • Széles méretválaszték
  Meghatározott alakú, méretű medencék közül választhatunk, egyedi igények nem teljesíthetők. A medencék szélességi méretének felső korlátja általában 4m. A vízfelület szélessége ennek megfelelően maximum 3,6-3,7m. A hosszméret is korlátozott, legfeljebb 10m-es medencék rendelhetők. A méretkorlátokat a szállíthatóság miatt nem tudjuk túllépni. Nagyobb méretű medence helyszíni gyártása racionálisan nem megoldható.

 • UV stabil, időjárás és vegyszerálló
  Mivel a szerkezet és a felület alapvetően műanyag, az UV sugárzás öregítő hatásával számolni kell. Az évek előrehaladtával a felületek fénye megkopik, hasonlóan, ahogy az autók fényezése is. Emiatt érdemes 4-5 évente a felületet újrapolíroztatni. A polírozás után a felület nagyrészt visszakapja eredeti fényét. A felületek esetleges mechanikai sérülései szinte nyom nélkül utólag is javíthatóak.

Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.