loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlistákMedence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlisták
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Ellenáramoltató berendezések

 
A 12-15m-nél rövidebb medencék igazából nem alkalmasak folyamatos úszásra a gyakori fordulók miatt. Azonban a kisebb medencék is alkalmassá tehetők a folyamatos úszás igényeinek kielégítésére. Ehhez ún. ellenáramoltató berendezés telepítése szükséges.

 

Az ellenáramoltató a folyók sodrását idézi a medencében egy nagy teljesítményű szivattyú és egy vagy több speciális fúvóka által. A kialakuló erős sodrással szemben úszva egyhelyben lehet úszni. Ha erőteljesebben úszunk, a fuvókákhoz közeledünk, emiatt erősebb sodrásba kerülünk, ami jobban taszít hátrafelé, ha kisebb tempót diktálunk a sordás eltávolít a fúvókáktól, ahol viszont csökken a sodrás ereje, tehát nagyjából mindegy, hogy milyen sebességgel úszunk, a fúvókáktól bizonyos távolságban megtaláljuk a stabil úszási poziciónkat. Akkor lehet probléma, ha a választott berendezés összességében nem képes akkora sodrást produkálni, amely megakadályozná, hogy az úszó elérje a fúvókákat. Az úszónak ilyenkor vissza kell venni az úszás tempóját, ez pedig bosszúságot okozhat. Tehát nem árt ismerni a használó igényeit és képességeit a berendezés kiválasztásakor.

Ajánlott teljesítmények:
 • Kényelmes mellúszó tempó (100m kb.3perc):
 • 30-50m3/h-ás, egy fúvókafejes ellenáramoltató
 • Erős mellúszó tempó (100m kb.2 perc):
 • 50-80m3/h-ás egy vagy két fúvófejes elenáramoltató
 • Gyorsúszó tempó (100m 2 perc alatt):
 • min. 70m3/h-ás kétfejes ellenáramoltató

  Az ellenáramoltató berendezés a medence falába van beépítve úgy, hogy a fúvókák a vízszinttől 25-35 cm mélységben legyenek. A többi szerelvényhez igazodva a látszó részei lehetnek műanyagból vagy rozsdamentes acélból. Léteznek olyan berendezések is, amelyek meglévő medencékhez telepíthetőek anélkül, hogy a falszerkezetet bontani kellene.

   


  Copyright ©2018 • Uszodatechnikai Webáruház
  Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.