loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

DAISY vízkezelési rendszer

 
A DAISY mozaikszó egy olyan komplex vízkezelési rendszert jelent, amely a hagyományos vízkezelési eljárásokkal szemben nem elsősorban kémiai megoldásokat ad a medencevíz biológiai eredetű problémáira, hanem biológiai megoldásokat kínál a bilógiai kihívásokra, jelentős mértékben korlátozva ezzel a környezetterhelést, az elsődleges cél, a kifogástalan vízminőség biztosítása mellett.
DAISY= Dryden Aqua Integrated SYstem.

Az eljárást Dr. Howard Dryden skót tengerbiológus dolgozta ki. Több mint 30 éven át foglalkozott fogságban tartott delfinek és más tengeri emlősök medencéinek vízkezelésével. Munkája során a klórozás egészségre ártalmas melléktermékeinek megsemmisítése és az elérhető legjobb vízminőség biztosítására helyezte a hangsúlyt. A kifejlesztett technológia az úszómedencék vízkezelésében is kiválónak bizonyult. Jelenleg világszerte több mint 100 000 úszómedencében alkalmazzák a tehcnológiát, úgy a közösségi medencében, mint a magánmedencékben.

A DAISY vízkezelési rendszer alapvető elemei:

DAISY vízkezelési rendszer folyamatábra

AFM® - Biofilm mentes szűrőanyag
Az AFM® - Activated Filter Medium - egy aktivált szűrőanyag, amelyet a hagyományos kvarchomok szűrőtöltet kiváltására fejlesztettek ki. Zöld palacküvegből készül. Ennek az üvegfajtának vannak meg a célnak legjobban megfelelő szerkezeti tulajdonságai (nem szilánkosodik, nem éles és nem gömbölyű szemcsék alkotják) és kémiai összetétele is megfelelő (Az aktiváláshoz szükséges fém összetevőket tartalmaz). Az egyéb üvegtöltetektől is különbözik, mert a szűrőanyag aktiválása során a szemcsefelület a 300! szorosára növekszik, a felület negatív töltésűvé válik, amely révén adszorpciós képessége megnő. Ez azt jelenti, hogy nem csak szűrőszemcsék hézagaiban akadnak el a szennyeződések, hanem a kisebb méretű szennyeződések gyenge kötésekkel hozzátapadnak a szűrőanyaghoz.
Az AFM® maximális hatékonyságának alapvető feltétele a 30m/h-nál is kisebb szűrési sebesség. Nagyobb szűrési sebességek esetén a szűrőanyaghoz gyengén kötődő szennyeződéseket a víz magával sodorná, így a szennyeződések nem maradnának a szűrőben, romlana a szűrés hatékonysága. Ugyanezen okból fontos a megfelelően nagy sebességű szűrőöblítés (40-50m/h). A nagy sebességgel áramló víz ugyanis leszakítja a szűrőanyag szemcséinek felületéről a gyenge kötésű adszorbeált szennyeződéseket. E feltételek biztosítása esetén a szennyeződések eltávolításának hatékonysága kiemelkedő az AFM® esetében.
Az aktivált felülettel nem rendelkező szűrőtölteteknél jelentős probléma a szűrőtöltet felületén képződő biofilm. A biofilmet baktériumok hozzák létre, amelyek a szűrőanyaghoz tapadnak, annak felületén fejlődnek, szaporodnak, telepeket hoznak létre, és egy nyálkás burkot képeznek maguk körül, amely pajzsként megóvja őket a fertőtlenítőszerek hatásától. Mivel az AFM® aktivált felületén a baktériumok nem képesek megtapadni, annak felületén nem képződnek baktérium telepek, így nem kell tartanunk a szűrőtöltet elfertőződésétől.

APF - Kolloid méretű szennyezőanyagok kiszűrése
Az APF - All Poly Floc - Különböző elektrolitok precíz kombinációja, a kolloid méretű szennyezőanyagok koagulációjának és flokkulációjának elősegítésére. A koaguláció a kolloid részecskék közötti taszítőerők, a vízben való oldódásuk csökkentését jelenti. Ehhez az APF és a kolloid szennyezőanyag minél tökéletesebb keveredését kell biztosítani. Ezt egy speciális kialakítású, intenzív keveredési viszonyokat létrehozó ún. statikus bekeverő egység (ZPM) beépítésével tudjuk elérni, ahol a kolloid részecskék és az APF egyes összetevői a hatékony keveredés révén mikropelyheket képeznek. A szűrőtartályban a szűrőtöltet feletti részben, csendes áramlási viszonyok között lépnek működésbe az APF azon összetevői, amelyek ezekből a mikropelyhekből fonalakat, gombolyagot fejlesztenek - ez a flokkuláció. A gombolyagok mérete kellően nagy ahhoz, hogy ne legyenek képesek áthatolni a szűrőtölteten. Ezzel az eljárással lehetővé válik az akár 5mikron méretű szennyeződések felfogása is a szűrőben, amelyek lebontása és eltávolítása a hagyományos vízkezelési eljárásokban vegyszerek alkalmazásával történik. Az APF tartalmaz egy ún. NoPhos adalékot is, amely csökkenti a víz foszfát tartalmát. A foszfátok az algák és baktériumok táplálékául szolgálnak, tehát a NoPhos adalékszer nagy mértékben csökkenti az algák és baktériumok szaporodási esélyeit, mivel elvonja azok létfontosságú táplálékát.

ACO - Aktív katalitikus oxidáció
Az ACO - Active Catalytic Oxidation - Az ACO innovatív, környezetbarát szer, amely a napsugárzás természetes fertőtlenítő hatásának erősítésével segíti a fertőtlenítési folyamatot. Az ACO e mellett megvédi a klórt a napsugárzás és az UV-fény lebontó hatásától. Az ACO különösen kültéri medencék esetében hatékony. Az ACO három fő ismérve:
  • Katalitikus oxidáció:
  • Az ACO katalizátorként felerősíti a napsugárzás természetes fertőtlenítő hatását. Az ACO Poli-szilikátokat és fémoxidokat tartalmaz, amelyek bizonyos hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás (UV fény) hatására a vízmolekulákból olyan gyököket képeznek, amelyek reakcióba tudnak lépni a szennyezőanyagokkal, le tudják bontani azokat. Az ACO alkalmazható bármely fertőtlenítőszerrel (klór, bróm, hidrogén-peroxid) együtt.
  • Klórstabilizálás:
  • Az ACO megvédi a klórt és a brómot a napfény általi lebomlástól. A klór felezési ideje 4-5-szörösére nő emiatt a klórigény mintegy 30%-kal lecsökken. Az ACO, mint klórstabilizáló alkalmazásával a klórozás hatékonysága nem fog csökkenni, ellentétben az izocianurátos stabilizálással. Az ACO-val pont ennek az ellentéte fog történni: megnő az oxidációs potenciál a folyamatban képződő szabad gyökök révén.
  • A peroxid hatékonyságának fokozása:
  • Az ACO erősíti a hidrogén-peroxid fertőtlenítő képességét és ezzel kristálytiszta vizet biztosít.
Az ACO beadagolásánál is érdemes a statikus bekeverő egység (ZPM) alkalmazása a hatékony keveredés érdekében.Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.