loading
Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
logo
 Kezdőoldal
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
 KezdőoldalTermékekÁrajánlatkérésMedence kalkulátorÁrlista 2019
Medence ABCWellness ABCSzolgáltatásainkFotógaléria
Nyomtatható változat

Aktívoxigén - Klórmentes fertőtlenítés

 
Klórmentes eljárásnak tekinthető, mert használatával hónapokon keresztül elkerülhető a klór alkalmazása. Azonban amíg a klór a szükséges koncentrációban a mikroorganizmusok gyors elpusztítása mellett a lebegőanyagokat is roncsolja, lebontja, addig az aktív oxigén ilyen hatást nem fejt ki. Ez a különbség a vízkezelés többi elemének hatékonyságával szemben fokozott követelményeket támaszt aktív oxigén alkalmazása esetén:
 • Szűrés: a szűrés nagy hatékonysága jelentős mértékben csökkenti a fertőtlenítőszer igényt. A magánmedencéknél általában alkalmazott szűrő-forgató berendezések többnyire nem tudják biztosítani a fokozott követelményeknek megfelelő szűrési minőséget, mert ehhez a szűrőtöltet vastagsága kevés (kb. 30-40cm), a szűrési sebesség pedig túl nagy (40-50m/h), azaz a szennyeződések könnyen áttörhetnek a szűrőágyon. A megfelelően hatékony szűrés érdekében érdemes ún. magasított szűrőtartályokat alkalmazni, amelyekben a szűrőtöltet vastagsága eléri a 90-100 cm-t, és a szivattyú - szűrőtartály kombinációját úgy összeállítani, hogy a szűrési sebesség ne lépje túl a 30m/h sebességet.
 • Szűrőöblítés: a szűrőben összegyűjtött szennyeződéseket nem szabad hagyni a szűrőben pangani, gyakori és alapos szűrőöblítéssel el kell távolítani azokat a rendszerből. A megfelelően hatékony szűrőöblítéshez 45-60m/h áramlási sebesség szükséges az alkalmazott szűrőtöltettől függően.
 • Vízalatti porszívózás: nem szabad hagyni, hogy bomló szerves üledék legyen a medencében, amely kiváló táptalaj a mikroorganizmusok számára.
 • Ha ezeket a feltételeket nem vagyunk képesek biztosítani, a mikroorganizmusok olymértékű szaporodásnak indulhatnak, amivel a fertőtlenítőszer nem tud lépést tartani, és végül a medencevíz tönkremegy. Ilyenkor úgynevezett klórsokkal kell kezelni a vizet, azaz a jóval hatékonyabb klórral meg kell szüntetni az elfertőződést.

  Az aktív oxigén kétféle módon adagolható:
 • Kézi adagolással: A fertőtlenítőszer kétkomponensű szilárd granulátum formában áll rendelkezésre. A két komponens egy kétrekeszes zsákocskában van kiszerelve, pontosan a szükséges aránynak megfelelő mennyiségben tartalmazva az összetevőket (BAYROL SOFT&EASY). Ennek adagolása ezáltal rendkívül egyszerű. A szilárd aktív oxigén tartalmú szerek klórkészítményekkel egyidőben és felváltva is használhatók. Léteznek kézi adagolású foyadék halmazállapotú szerek is (pl. DEWAN 18), amelyek mérőpohárral adagolhatóak.
 • Automata adagoló berendezés: Folyadék formában, 20-25 literes kannában kapható a fertőtlenítőszer (pl: DEWAN 50, Bayrosoft). Az automata adagoló a mért értékek alapján működteti az adagolószivattyúkat, így a medence változó terhelését is jól kezeli. • Copyright ©2021 • Uszodatechnikai Webáruház
  Powered by Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.