Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
1037 Budapest, Bojtár utca 36.
T: +36 1 436 0120
Email: obuda@kerex.hu
www.kerexobuda.hu
http://www.kerexobuda.hu

Befúvók, elszívó elemek

 

   

A gépházba telepítésre kerülő szűrő-forgató, fűtő, vegyszerező berendezések és a medence között kapcsolatot kell teremteni. Ehhez a gépház és a medence között csővezetékeket kell kialakítani, illetve a medence falába és fenekére speciális elemek beépítésére van szükség. Gyakori hiba a saját kivitelezésben épülő medencék esetében, hogy ezek az elemek a medence szerkezetének kialakításakor nem kerülnek beépítésre, pedig a víz megfelelő irányú és intenzitású áramlása a medencén belül nagyon fontos, ezek az elemek pedig ezt a célt szolgálják: irányítható sugarú vízbefúvók, fenékelszívók, ún. szkimmerek (fölözők), stb.

Más szerkezetű és burkolatú medencékhez más típusú és felépítésű elemek szükségesek. Anyagukat és megjelenésüket tekintve készülhetnek műanyagból vagy tükrös felületű rozsdamentes acélból. Jelentős különbség van a műanyag és a rozsdamentes szerelvények áraiban. A műanyag szerelvények általában fehérek, eleinte legalábbis. A műanyag szerelvények sajnos igen eltérő minőségben készülnek az UV állóság és mechanikai terhelhetőség tekintetében, tehát hosszabb távon ebben az esetben sem feltétlenül az olcsóbb termékek jelentik a jó megoldást.

A csőrendszer hibátlan kialakítása alapvető feltétele a medence megfelelő működésének. Ez nem csak a csőkötések vízzáróságára vonatkozik, hanem a nyomvonalak, kapcsolódások, csőkeresztmetszetek megválasztására is. Hiába veszünk kiváló uszodagépészeti termékeket, ha a rendszerré formálás során rossz megoldásokat választunk. Az uszodatechnikában többnyire műanyag, elsősorban PVC alapanyagú 6-10 bar nyomásállóságú csöveket és idomokat használunk. A nyomvonalak meghatározásakor az egyik legfontosabb szempont, hogy a csőrendszer szükség esetén teljesen vízteleníthető legyen. Szintén fontos, hogy a dilatáló szerkezeteken átvezetett csöveket megóvjuk az esetleges elnyíródástól a külön mozgó szerkezet határán.