Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
1037 Budapest, Bojtár utca 36.
T: +36 1 436 0120
Email: obuda@kerex.hu
www.kerexobuda.hu
https://www.kerexobuda.hu

Fólia takarók

 
Gyakran alkalmazott megoldás mind kültéri, mind beltéri medencék lefedésére. A lágy PVC-ből készült takarót a vízfelszín alakjára szabjuk, így az a víz tetején a vízhez tapadva úszik. A párolgási veszteséget szinte teljesen megszünteti, ezáltal kb 50%-os hőenergia megtakarítást érhetünk el, ha a használaton kívüli időkben letakarjuk vele a medencét.

Kétségtelen, hogy esztétikai szempontból nem túl előnyös megoldás, viszont fűtött vizű medencék esetében néhány hónap alatt megtérülhet az ára. Fűtetlen medencék esetében a vízhőfok 3-4 fokkal is magasabb lehet a fedetlen medence hőmérsékletéhez képest. Kézi működtetéssel lehet felcsévélni a medence végében elhelyezett csörlőbakra, amely lehet fixen rögzített, de lehet mobil kivitelű is, lehetővé téve azt, hogy a feltekert fólia ne zavarja a használatot, illetve a látványt. Többféle vastagságban és minőségben kapható. Az anyagminőség tetten érhető az élettartamban: a vékonyabb (300mikron) fóliák kültéri alkalmazásban 1-2 évet bírnak ki, a vastagabb (400mikron) fóliák 3-4 éves élettartamot érnek el.

Kültéri, nagyobb méretű (50m2 feletti) vagy feszített víztükrű medencék esetében fenn állhat a veszélye annak, hogy a szél alákap a takarónak. Ennek elkerülésére plusz rögzítőszemek és hevederek alkalmazása válhat szükségessé. Kültéri medencék téli lefedésére nem alkalmazható a buborékfólia takaró, téliesítéskor a fóliát le kell szerelni és fagymentes, száraz helyen kell tárolni.

A buborékfóliás takarók a takarásokkal, fedésekkel szemben támasztott követelményeknek az alábbiak szerint felelnek meg:
  • Hő- és páraszigetelés:
  •  
  • Szennyeződések távoltartása
  • A szél a szennyeződéseket a takaró szélhez fújhatja, ahol bekerülhet a vízbe, felcsévéléskor a szennyeződés visszapereghet a medencébe.
  • Biztonság
  • Nem visel el számottevő terhet, ha valaki ráesik, nem védi meg a vízbeeséstől, sőt pánikban esetleg belegabalyodhat.
  • Kezelhetőség
  • A csörlőszerkezet kezelése egyszerű, de ha a szél, vagy a medence alakja miatt a takaró feltekeréskor gyűrődik, elég sokat kell igazgatni