Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.
1037 Budapest, Bojtár utca 36.
T: +36 1 436 0120
Email: obuda@kerex.hu
www.kerexobuda.hu
http://www.kerexobuda.hu

Redőnyös takarók

 
Kültéri és beltéri medencék esetében is használható medence takarási mód. A redőnytakaró a víz felszínén lebeg, hatékonyan gátolja a párolgást, jelentősen csökkentve ezáltal a medence hőveszteségét. Biztonsági szempontból is alkalmas megoldás lehet, mert a gyerekek, állatok de még a felnőttek súlyát is elbírja a takaró, feltéve, hogy a medence peremén körbefutó korlát kerül kialakításra, amely a redőnytakaró szélét szükség esetén alátámasztja. Esztétikus medence takarás biztosítható ezzel a technológiával. Elsősorban beltéri alkalmazásra javasoljuk, mert a külső szennyeződésekkel szemben nem kellően hatékony.


A csévélőszerkezet elhelyezésére különböző típusú kialakítások léteznek:
 • Az egyszerűbb megoldás az, amikor a csévélő szerkezetet a medencén kívül, annak peremére telepítjük. A csévélőszerkezetet kültéri alkalmazásban le kell fedni, mert az erős napsütésben a szárazon felcsévélt redőnylamellák és a közéjük szoruló víz túlságosan felhevülnének, ami a lamellák károsodását okozná. (Szolár kivitelű lamellák esetén erre a veszélyre fokozottan ügyelni kell.) A csévélőszerkezetet rejtő szekrény általában olyan kivitelben készül, hogy az például napozópadként is használható legyen.

 • A parton elhelyezett csévélőszerkezet sok esetben elronthatja a medence megjelenését, vagy gátolhatja a használatot. Többféle rejtett kialakítású redőny is beépíthető medencébe, de ehhez a medence szerkezetét úgy kell kialakítani, hogy az megfeleljen a redőnyszerkezet igényeinek is.

 • Redőny profil típusok
  A különböző gyártmányú redőnyös takarók árai nagy mértékben eltérhetnek, ami elsősorban az alkalmazott redőnylamellák eltérő árának a következménye. A legolcsóbb lamellák PVC-ből készülnek, viszonylag vékony profillal. Az igényesebb PVC lamellák vastagabb profillal készülnek, többféle színben rendelhetők, sőt létezik áttetsző vagy szolár kivitel is, amelynél a víz felöli része a profilnak fekete (hőelnyelő). Szolár lamellák készülhetnek a hőterhelésre kevésbé érzékeny polikarbonát alapanyagból is. Ez utóbbi és a legegyszerűbb PVC profil ára között kb. 2 - 2,5-szeres különbség van! Nagyobb mechnanikai ellenállóképességgel bírnak a tömör, habosított PVC-ből készült lamellák. Ezek árfekvése a polikarbonát alapanyagú profilok árfekvésének felel meg.

  Kültéri medencék téli lefedésére nem alkalmazható a redőnyös fedés, kivéve, ha víz befagyását temperálással megakadályozzuk. A jégbe fagyott lamellák károsodhatnak, tönkremehetnek.

  A redőnyös takarók legfontosabb jellemzői:
 • Hő- és páraszigetelés:
 •  
 • Szennyeződések távoltartása
 • A szél a szennyeződéseket a takaró szélhez fújhatja, ahol bekerülhet a vízbe, felcsévéléskor a szennyeződés visszapereghet a medencébe.
 • Biztonság
 • Számottevő terhet képes viselni, ha valaki ráesik, megvédi a vízbeeséstől, feltéve, hogy a szélei alatt korlát (támasz) van.
 • Kezelhetőség
 • Kulcsos kapcsolóval lehet működtetni, a rendszer motoros hajtással rendelkezik