loading
Nyomtatható változat

Vasbeton medencék

 
Ezeket a medencéket mindenki jól ismeri, hiszen a legtöbb strandon és fürdőben ilyen technológiával készültek és készülnek a különböző céllal épült medencék. Családi medencék között is szép számmal találkozhatunk ezzel a megoldással, különösen beltéri medencék esetében.

A technológia legfontosabb előnyei
 • Nincs kötöttség a méret, forma tekintetében. Egyedi megoldások alkalmazhatók a szerkezet és a burkolat kialakítása során is.
 • Legtartósabb, mondhatni örök életű szerkezet.


 • A technológia nehézségei
 • A technológiának bizonyos elemei speciális felkészültséget igényelnek. Tapasztalataink szerint sok építtető (és néha építő) nincs tisztában ezekkel a követelményekkel, ami súlyos, gyakran végzetes kivitelezési hibák elkövetését eredményezi. Legjellemzőbb példa erre, hogy sokan úgy gondolják, hogy a zsalukőből megépített medencét minden gond nélkül lehet üvegmozaikkal vagy csempével burkolni. Sajnos ez nagyon nics így, mert a zsalukövek szivacsszerűen porózusak, így a betontest vízzáró voltáról nem beszélhetünk. A felületekre kent szigetelés pedig a zsalukövek (hő)mozgása miatt előbb-utóbb berepedezik, ezzel teljesen elvész a medence vízzárósága. Ilyenkor a mit lehet tenni kérdésre a fóliázás a válasz, ami egyébként kiváló medence építési technológia, csak így korábban feleslegesen áldoztunk sok százezer forintot a szép és egyedi medenceburkolatra. A további kisebb-nagyobb jellemző hibákat nem részletezzük, a lényeg, hogy üvegmozaik vagy csempe burkolatú medence vízzáró monolit vasbeton szerkezettel készülhet.
 • A kivitelezési idő meglehetősen hosszú (10-14 hét), ami elsősorban az előírt technológiai idők eredménye.
 • A lehetséges egyéb építési módokhoz képest drága technológiának számít.


 • Legfontosabb követelmények a monolit vasbeton szerkezettel szemben
 • Falvastagság: 20 cm-nél vékonyabb faltól nem várható vízzáróság.
 • Megfelelő vasalás: a vasalásnak a medence repedésmentességét kell biztosítania, hiszen míg egy ház födémszerkezetében megengedhetők hajszálrepedések, a vízzáróság miatt medence esetében természetesen nem. Ezért célszerű a medence vasalását gyakorlott statikustervezővel megterveztetni.
 • A beton bedolgozása: nagyon fontos a beton megfelelő tömörségű bedolgozása, ami gépi tömörítéssel (vibrátor) érhető el. Vibráláskor ügyelni kell a vasalat közé fűzött gépészeti vezetékek, egyéb gépészeti beépítő elemek épségére, illetve arra, hogy azok ne mozduljanak el.
 • Folyamatos betonozás: célszerű a medencét minél kevesebb ütemben bebetonozni, annak érdekében, hogy elkerüljük a munkahézagok kialakulását az eltérő időpontban megszilárdult betonrészek között.

 • Általános rétegrend üvegmozaik vagy csempeburkolat esetén
 • Monolit vasbetonszerkezet, 20-30cm (nem részletezzük az alapozás, külső vízszigetelés és hőszigetelés kérdéseit).
 • Felületkiegyenlítés, 1-3cm, a nyers betonfelület egyenetlenségeinek és geometria pontatlanságainak korrigálására.
 • Kent vízzáró szigetelés, 2-3mm.
 • Burkolat ragasztó, burkolat, fugázóanyag. • Üvegmozaik burkolatok
  Az utóbbi években az üvegmozaik burkolatok messze meghaladták a csempe burkolatok népszerűségét. Ez egyrészt annak tudható be, hogy az üvegmozaikok induló ára lényeges alacsonyabb a kifejezetten uszodai alkalmazásra kifejleszett csempék áránál, másrészt az apró méretű mozaikokkal különösebb felárak és nehézségek nélkül lehet az egyébként speciális és drága csempe elemeket igénylő helyeket (pl: medence perem, lépcső) esztétikusan leburkolni. Ha ehhez hozzávesszük a mozaik nyújtotta gazdagabb színvilágot, nem meglepő az előretörésük. A burkolás technológiája szempontjából azonban van néhény dolog amit érdemes szem előtt tartani:
 • Az üvegmozaik speciális ragasztót igényel, a technológiai kötési időket szigorúan be kell tartani.
 • A szép, homogén burkolat érdekében nagyon pontosan kell illeszteni a kapcsolódó lapokat, mert a kész burkolaton a lapok közötti, a szemek közötti fugához képest nagyobb vagy kisebb fugája nagyon szembeötlő.
 • A párhuzamosnak és merőlegesnek tervezett felületeknek valóban annak kell lenniük, egyébként kezdő és fogyó üvegmozaik sorok fogják kiemelni a pontatlanságot.
 • Célszerű műgyanta alapanyagú fugázószert használni a burkolat fugázásához. Ez ugyan több mint a duplájába kerül, mint a hagyományos cementalapú fugázóanyag, de ellenáll a felületek savas tisztításának, és a fugák kevésbé érzékenyek az üvegmozaik szemek hőtágulására is, így elkerülhető a mozaik szemek esetleges kipotyogása az eltelt évek során.
 • A medencék burkolata kiegészülhet valamilyen körbefutó mintával (fríz, bordür), vagy a medence alján vagy oldalán elhelyezett figurákkal, mozaik képekkel. A lehetséges megoldások tárháza csaknem végtelen, de természetesen van jónéhány már kifejlesztett és gyártott minta vagy kép, ami ötletet adhat az Ön számára is.

  Csempe burkolatok
  Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy medencék burkolataként nem alkalmazható bármilyen közönséges csempe. Az uszodai alkalmazásokra kifejlesztett csempelapok vízfelvétele, felületi porózussága, felületi egyenetlensége jóval kisebb mint a közönséges csempelapok ezen jellemzői. Ezek a tulajdonságok elsősorban a tisztíthatóság szempontjából nagyon fontosak: a pórusok hiányában az algák által is kedvelt vízköves, vagy zsíros lerakódások könnyebben eltávolíthatók az uszodai csempékről.
  Annak érdekében, hogy mutatós burkolatot hozzunk létre, az egyszerű lapok mellett általában kiegészítő elemek használata is szükséges (lekerekített élű lapok, csúszásmentes lapok pl. lépcsőre, kapaszkodó idomok, vályúeelemek stb.).


  Kerex-Óbuda Uszodatechnikai Kft.