loading

Medence építés - Beépíthető medence szerkezetek

Beton medencék Fóliázott vb. medencék Fém-fóliás medencék Műanyag medencék
Nyomtatható változat

Beépíthető fémpalástos medencék

A fém vázú medence építésének több évtizedes hagyományai vannak, az egyik legkedvezőbb ár-érték arányú medence építési mód. Sajnos az elmúlt évtizedben a hasonló szerkezetű, föld felett telepíthető (mobil) medencék alaposan lerombolták ennek a technológiának a megítélését. A mobil medencék nagyon kedvező ára silány minőséggel és rövid élettartammal párosul, ezzel szemben a hagyományos földbe süllyeszthető fémpalástos medencék szerkezete 20-25 évet, fólia burkolata 10-15 évet is kibír. Ennek oka a kellően vastag, tüzihorganyzott acél palástlemez, a vastagabb, UV-álló fóliabélés. Sajnos sokan próbálkoznak a mobil medencék házilagos földbesüllyesztésével, ami azt eredményezi, hogy a talajpára hatására a fémpalást még hamarabb elkorrodál. Ha földbe süllyesztett medencét szeretne és szeretné megkímélni magát ezektől a kudarcoktól, akkor azt javasoljuk, hogy felejtse el a barkácsáruházakban is kapható medence-szetteket, és a kifejezetten erre a célra alkalmas medenceszerkezetek között keressen megfelelőt.

A fémpalástos medencék általunk forgalmazott családja (FUTUREPOOL) kör, "nyolcas" vagy ovális alakban kapható, viszonylag széles méretválasztékban, kétféle vastagságú fóliabéléssel. A medencék mélysége 120 vagy 150 cm. Ezekbe a medencékbe lépcsőt, ülőpadot, eltérő vízmélységet nem lehet kialakítani.

A medenceszerkezet tartozékai:
 • Tüzihorganyzott acél palástlemez (várható élettartam: 20-25 év)
 • PVC alapanyagú, UV stabilizált 0,6-0,8 mm vastag konfekcionált fóliabélés (élettartam: 10-15 év).
 • Alsó és felső merevítő profilsinek.

 • A fémpalástos medencék építőmesteri munkái (földmunkák, betonmunkák) nem igényelnek speciális felkészültséget, ezért ezek a munkák az általunk biztosított dokumentáció alapján akár házilag, vagy medenceépítésben kevésbé jártas kivitelezők által is elvégezhetők, kedvezőbbé téve a költségvetést.

  Itt említenénk meg az általunk kevésbé ajánlott, műanyag- vagy fémtáblákból összeállított palásttal készülő és fólia burkolattal ellátott medencéket. Gazdagabb, érdekesebb formaválasztékban kaphatók mint az egyszerű sima fémlemez palástú medencék, de a palástmagasság többnyire csupán 100 cm, ami a medence mélységének általában nem elegendő. Ezt azzal tudjuk kompenzálni, hogy a medencék fenéklemezét a szélétől a közepe felé meredek rézsűs kialakítással készítjük, így biztosítva a 150 cm vagy akár 200 cm mélységet. Véleményünk szerint a rézsűs kialakítás csökkenti a medence használati értékét, mert a rézsűkön nem igazán lehet megállni, balesetveszélyes. Ráadásul tapasztalataink szerint ezeknek a medencéknek a beruházási költsége vetekszik az ugyanolyan méretű fóliázott betonmedencék költségével, ahol a formagazdagság ugyanúgy adott, ráadásul a fólia lényegesen vastagabb. Végső soron úgy gondoljuk, hogy ennél a technológiánál jobb választás a fóliázott betonmedence.

  Linkek:
 • Fémpalástos fólia burkolatú medence (földbe süllyeszthető) termékek webáruházunkban
 •  Fémpalástos fólia burkolatú medence (földbe süllyeszthető) termékei - ÁRLISTA (pdf)

 • Keress minket a Facebookon!